Miło nam poinformować nam poinformować, że nasze produkty zostały wyróżnione certyfikatem Doceń Polskie – Top Produkt.
Wędliny Tradycyjne „Jaś” nagrodzone!
– Impulsem do założenia firmy była chęć podzielenia się niepowtarzalnym smakiem z szerszym gronem odbiorców. Nasze wyroby i ich smaki do tamtej pory były dostępne jedynie dla najbliższej rodziny i znajomych. Od samego początku nasze wyroby cieszą się dużą popularnością, co decyduje o jeszcze większej motywacji do ciągłego ulepszania i poprawy smaku oraz jakości naszych produktów – deklarują przedstawiciele Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Jaś”. Ta mała rodzinna firma istnieje of 2007 roku. Trzeba jednak podkreślić, że doświadczenie jej twórców sięga już lat 90. poprzedniego stulecia.
Celem działalności przedsiębiorstwa jest przede wszystkim produkcja najwyższej jakości wędlin i wędzonek. Jak zapewniają wytwórcy, w wyrobach marki „Jaś” na próżno szukać polepszaczy smaku i wyglądu. – Najprawdopodobniej w całym regionie jesteśmy jedynym takim zakładem, który do produkcji nie używa żadnych, podkreślamy żadnych, dodatków smakowych jak i koloryzujących. Jesteśmy przekonani, że w ten sposób można wyprodukować smaczne i docenione przez klientów wyroby. O tym, że taka formuła działalności sprawdza się w praktyce, świadczyć może ciągły rozwój zakładu i stale powiększające się grono zadowolonych klientów – zapewniają producenci.
Konsumenci zyskali właśnie kolejny argument przemawiający za wyrobami opisywanej firmy. Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, z Mirkiem Drewniakiem na czele, przyznała Schabowi wędzonemu maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wyrób otrzymał zatem godło „Doceń polskie”, ale także prestiżowy tytuł TOP PRODUKT.
Właściciele przedsiębiorstwa podkreślają także, że dokładają wszelkich starań, aby dostarczyć wyroby firmy do jak najszerszego grona odbiorców. – Sieć sklepów, do których dostarczamy nasze wyroby tradycyjne ciągle się powiększa. Nasze produkty można nabyć zarówno w sklepie firmowym przy siedzibie naszego zakładu, jak również wielu sklepach całego regionu – informują właściciele zakładu.
Schab wędzony z oferty Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Jaś” to jeden z produktów, którym Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przyznała prestiżowy certyfikat jakości. Decyzja o wyróżnieniu schabu firmy z Bąkowa zapadła podczas XVIII audytu żywności zorganizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Honorowym patronem tego przedsięwzięcia promującego wysokiej jakości żywność z oferty rodzimych producentów jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Bąkowski Schab wędzony nagrodzony podczas XVIII atestacji żywności
Już po raz osiemnasty przeprowadzona została atestacja żywności z asortymentu polskich wytwórców. Zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie” audyt odbył się 28 października w Czeladzi. Jednym z artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikat „Doceń polskie” oraz zaszczytny tytuł TOP PRODUKT jest Schab wędzony z asortymentu mieszczącego się w Bąkowie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Jaś”.
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej, przyznała schabowi maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali 1-10. Godłem „Doceń polskie” mogą być nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się zaś tylko żywność z maksymalnymi notami.
Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi specjalistami. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
– Certyfikaty „Doceń polskie” nie są przyznawane wszystkim produktom, które zakwalifikowały się do udziału w audycie. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby, dlatego też godło programu stanowi dla konsumentów cenną rekomendację – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
– Nagrodzone przez ekspertów artykuły cechują się nie tylko wysoką jakością, ale i rodzimym pochodzeniem. W audycie mogą uczestniczyć tylko produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone na podstawie tradycyjnych przepisów, z rodzimych składników lub na terenie naszego państwa. Wybierając żywność z certyfikatem „Doceń polskie” konsumenci mają pewność, że wybierają sprawdzony produkt, a jednocześnie wspierają krajowych producentów – dodaje M. Bielski.
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania, honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Godło „Doceń polskie” można otrzymać wyłącznie podczas odbywających się cztery razy w roku audytów żywności. Więcej informacji na temat programu i jego laureatów, a także inicjatyw promujących polskie artykuły spożywcze można znaleźć na stronie www.docenpolskie.pl.